Certificare cladiri verzi in domeniul constructiilor

Back to Blog

Certificare cladiri verzi in domeniul constructiilor

Certificarea produselor sau serviciilor pentru constructii verzi

 

Grean Seal – Cine sunt? Cu ce se ocupa?

logo Gren Seal StandardGreen Seal este o organizatie non-profit fondata in 1989, in Statele Unite ale Americii, organizatie ce furnizeaza standarde bazate pe principiile protectiei mediului inconjurator.

Green Seal este o eticheta ECO folosita de producatori si furnizori de servicii. Green Seal este membru co-fondator al Global Ecolabelling Network (GEN) ce desfasoara 28 de programe de etichetare ecologica la nivel international.

In 2006 sistemul de evaluare al Consiulului American Green Building LEED a inclus o serie de standarde Green Seal in cadrul proprilor criterii.

Green Seal este un standard de mediu cu recunoastere internationala, ce presupune implicarea voluntara in reducerea impactului pe care o organizatie o are asupra mediului. Acest standard depaseste cerintele legale din tarile europene.

Procedura de elaborare a standardelor Green Seal este una complexa cu o abordare de tip „life cycle approach” – pe tot parcursul vietii produsului sau serviciului ce presupune implicarea stakeholderilor (companiile si persoanele individuale active in domeniul respectiv) cu pareri si sugestii in dezvoltarea unui standard.

Aceasta procedura de elaborare a certificarii Green Seal a fost verificata de o terta parta si s-au acordat doua standarde ISO (International Organization for Standardisation): ISO 14020 si ISO 14024.

Acest proces este repetat la fiecare 5 ani, ultimul audit in acest sens avand loc in septembrie 2015.

Pana in prezent, februarie 2017, Green Seal a emis 33 de standarde impartite pe 12 categorii principale care acopera 400 de tipuri de produse si servcii.

 

Categorii de produse si servicii eligibile pentru certificare Grean Seal

Building & Construction Products Cleaning Products & Services Environmental Innovation Hotel & Lodging
Household Products Institutional Products Lighting & Control Products Paints, Coatings Stains and Sealers
Paper Products Personal Care Products Restaurants & Food Services Vehicles & Vehicle Maintenance Products

Standardele Green Seal au fost dezvoltate pentru a veni in sprijinul producatorilor, cumparatorilor si consumatorilor pentru a putea lua decizii in cunostinta de cauza protejandu-si sanatatea dar si mediul inconjurator.

 

Procesul de obtinere a unui standard Green Seal

Procesul de obtinere a unui standard Green Seal este impartit in 5 etape, ce poate dura minim 6 luni.

Prima etapa consta in transmiterea unei cereri de certificare preliminara prin care se verifica daca produsul sau serviciul propus pentru obtinerea unui standard se inscrie in obiectivele si standardele Green Seal.

Ulterior, in etapa a-2 a, are loc transmiterea documentelor oficiale (cerere tip si acordul de confidentialitate) pentru obtinerea standardului dorit.

Evaluare are loc in etapa a-3 a, care este si etapa cea mai lunga, perioada in care ti se va atribui un manager de proiect care te va indruma si iti va cere, daca sunt necesare, informatii si documente suplimentare.

A-4 a etapa, auditul la nivel local, presupune deplasarea efectiva a unor reprezentanti Green Seal in cadrul zonei de fabricare, pentru producatori, sau in locatia de livrare a servciilor pentru furnizorii de servicii.

Atentie. Costurile asociate cu deplasarea si cazarea personalului Green Seal pentru a realiza acest audit nu sunt incluse in taxa de acreditare si trebuie luate in calcul ca si costuri suplimentare inainte de-a lua o astfel de decizie.

Ultima etapa, consta in obtinerea certificarii in baza evaluarii din etapa a-3 a si auditului din etapa a-4 a.

Odata obtinut certificatul Green Seal nu inseamna ca eforturile in acest sens s-au terminat. Green Seal monitorizeara periodic companiile care au obtinut standarde, pentru a se asigura ca cerintele necesare pentru o astfel de certificare sunt respectate tot timpul.

 

Am neaparata nevoie de un standard Green Seal?

Cand te gandesti sa obtii un standard Greel Seal, trebuie sa iei in considerare mai multe costuri: taxa de certificare, costurile cu deplasare si cazarea a reprezentantilor Green Seal, precum si costurile necesare pentru implementarea la nivelul propriei companii, a cerintelor aferente standardului dorit.

Avand in vedere costurile asociate cu obtinerea unor astfel de standarde, trebuie sa ne gandim foarte bine inainte de a incepe orice demers in acest sens, daca un standard ne poate ajuta, care standard ne poate ajuta si mai ales, cum ne poate ajuta.

Simpla obtinere a unui standard de mediu pentru proiecte de constructii verzi si punerea logo-ului aferent pe site si pe materialele informative pentru produsele sau serviciile comercializate nu aduce in mod obligatoriu un mare avantaj pentru tine ca si companie, nici macar, la nivel de imagine.

Efortul de obtinere a unui standard de mediu trebuie sa se alinieze obiectivelor companiei tale pentru ca implica schimbari la nivel organizational, ce vor fi consumatoare de bani si timp.

Din aceste motive, daca esti reseller, verifica cu furnizorii tai daca nu sunt deja acreditati de Green Seal pentru materia prima, procesul de productie si produsul final.

Comercializand produse deja acreditate nu mai este necesara acreditarea la nivel de produse.

Cu toate acestea, ca si importator sau distribuitor, o certificare pentru serviciile aferente produselor comercializate ramane un aspect important de luat in calcul.

Pe langa procedurile de obinere a unui standard, Green Seal pune la dispozitie, celor interesati, o serie de publicatii cu indrumari de spcialitate pentru o aborare sustenabila a activitatii economice pentru orice companie.

 

In concluzie

Deciza de a obtine un standard Green Seal in domeniul constructiilor verzi trebuie bazata in primul rand pe potentialele avantaje pe care le poate aduce o astfel de investitie la toate nivelurile organizationale, la nivelul personalului propriu, la nivelul clientilor sau la nivel de imagine a companiei.

In ultimii ani, este mai mult decat evidenta cresterea semnificativa a numarului de consumatori de produse si servicii ‚eco friendly’ indiferent de industria despre care vorbim.

Pe cale de consecinta, un standard Green Seal poate fi o solutie foarte buna pentru companiile care se adreseaza sau vor sa se adreseze acestei nise de consumatori, indiferent de obiectul lor de activitate.

Totodata, este si respensabiltiatea noastra sa ne asumam strategii orientate catre solutii bazate pe produse a caror fabricatie sau materiale prime nu dauneaza ncci mediului dar nici noua, ocupantilor spatiului, indiferent ca vorbim de casa noastra, spatiul biroului de la locul de munca sau spatiile comerciale pe care le vizitam.

EPA Floor Studio este membru al Consiliul Roman pentru Cladiri Verzi din 2013 si a integrat principiile sustenabilitatiii mediului inconjurator in politica de dezvoltare a companiei prin extinderea portofoliul de solutii de pardoseala pentru spatii medicale, industria horeca, mediul rezidential, spatii birouri, mediul educational, sali sportive si spatii publice, concentrandu-se pe acele produse care nu afecteaza sanatatea oamenilor.

Pana la obtinerea unui standard Green Seal prima oprire este la Consiliul Roman pentru Cladiri Verzi al carui membru poate deveni orice firma din domeniul constructiilor sau din domenii conexe.

SFAT UTIL: Vineri, 24 februarie 2017, inre orele: 09:30-17:00, la sediul Skanska din Green Court Bucharest, Strada Gara Herastrau, nr. 4, cladirea A, etajul, Consiliul Roman pentru Cladiri Verzi (ROGBC) organizeaza cursul „Principii Sustenabile de Proiectare Arhitecturala, București”


Share this post

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to Blog