Te-ai inscris la concursurile de Arhitectura din 2017

Back to Blog

Te-ai inscris la concursurile de Arhitectura din 2017

De ce sa participi la un concurs de arhitectura?

Pe parcursul unui an calendaristic sunt organizate foarte multe concursuri de arhitectura pe diferite teme ce aduna la un loc proiecte, trend-uri, solutii, arhitecti si designeri din toata lumea.

Participarea la astfel de evenimente iti poate aduce o serie de beneficii care te pot propulsa in dezvoltarea ta profesionala.

Traim cu toti intr-o societatea care evolueaza zilnic exponential, in care tehnologia este la conducere, iar lipsa unei vieti profesionale active chiar si pe termen scurt, te poate izola de colegii de breasla si iti poate incetini ritmul de dezvoltare in domeniul arhitecturii in general.

In cadrul acestui articol, am abordat cateva dintre competitiile de arhitectura care au loc in prima parte a anului 2017.

Bineinteles ca nu este o lista completa si nici macar a celor mai importante.

Daca vrei sa afli cum poti fi la curent cu toate noutatile vezi articolele noastre intitulate Cele mai active blog-uri pentru arhitecti si designeri in 2017 sau Top 10 conturi pe insttagram despre arhitectura si design”.

 

Anuala de Arhitectura Bucuresti 2017 – AAB2017

Ordinul Arhitectilor din Romania (O.A.R.), Filiala Bucuresti organizeaza Anuala de Arhitectura in Bucuresti structurata pe doua perioade: 29 mai – 30 iunie 2017 si respectiv 06 octombrie – 10 decembrie 2017.

In prima etapa vor avea loc o serie de evenimente precum: prezentarile juriului, expozitii, lansari de carte, proiectii de film si dezbateri.

Pentru a-2-a perioada a evenimentului sunt programate: un tur pe bicicleta ghidat de arhitectura, tur prin cartierele din Bucuresti, decernarea premiilor publicului si lansarea triplului Catalog al Anualei de Arhitectura pentru 2015, 2016 si 2017.

Luni, 29 mai 2017 este termenul limita pentru inscrierea online a proiectelor, iar pe 22 iunie 2017 vor fi anuntati castigatorii.

Editia din 2017, este editia cu numarul XV ce are tema principala “RESURSE – Construind Responsabil” si isi propune promovarea arhitecturii responsabile pentru proiectele desfasurate in anii 2016 si 2017.

Aceasta noua editie va fi primul eveniment de arhitectura din Romania care va fi accesibilizat, un manifest pentru accesibilizarea si mobiltiatea in spatiul public urban al Bucurestiului.

Persoana de contact pentru detalii suplimentare legate de tema, predarea proiectelor si premierea este dl Emil IVANESCU, comisar AAB2017, email: contact@oar-bucuresti.ro sau telefon mobil 0728.123.772.

„Anuala de Arhitectura București 2017 militeaza pentru o arhitectura responsabila, o arhitectura de utilitate publica sensibila la ideea de context, de loc și comunitate.

Cum reutilizam ce deja avem, cum protejam și revalorificam ceea ce pare abandonat, cum construim acel nou, atent cu ceea ce deja exista? Sunt intrebari, ale caror raspunsuri posibil de implementat, converg catre ideea de resurse: ce resurse putem folosi pentru a realiza aceste lucruri.

Construind responsabil se extinde catre vietuind responsabil intr-un oras, intr-un spatiu urban ce apartine deopotriva individului si comunitatilor. In acest context, AAB2017 lanseaza doua manifeste pentru spațiu public: accesibilizarea intregii expozitii AAB2017 si tururile „Arhitecturi pe bicicleta”, prin care obiectivele expuse in cadrul AnuaRON vor fi vizitate de catre publicul larg prin trasee ghidate facute pe bicicleta. Accesibilizarea expozitiei consta in traducerea Braille a tuturor proiectelor selectionate AAB2017. Toate panourile AnuaRON, fiind orientate catre spatiul public, vor avea un display atasat care va transforma textul proiectului scris de fiecare arhitect participant AAB2017. Actiunea este o premiera in cultura evenimentelor romanesti de arhitectura, marcand respectul pentru un mod de viata contemporan, comunitar si european” (Emil IVANESCU, 2017).

 

Sectiunile Concursului de Arhitectura:

  1. Arhitectura locuintei;
  2. Arhitectura civica si corporate;
  3. Arhitectura si restaurare;
  4. Arhitectura, conversie si reabilitare;
  5. Arhitectura spatiului interior;
  6. Cercetari si viziuni prin arhitectura:
  • Interventii si experimente de arhitectura;
  • Carte de arhitectura;
  • Diploma de arhitectura.

 

PREMIILE Anualei de Arhitectura Bucuresti 2017

  1. Arhitectura locuintei premiu: 9.000 RON;
  2. Arhitectura civica si corporate premiu: 9.000 RON;
  3. Arhitectura si restaurare premiu: 9.000 RON;
  4. Arhitectura, conversie si reabilitare premiu: 9.000 RON;
  5. Arhitectura spatiului interior premiu: 8.000 RON;
  6. Viziuni și cercetări prin arhitectură:
  • intervenții și experimente de arhitectură premiu: 4.000 RON;
  • carte de arhitectură premiu: 4.000 RON;
  • diplomă de arhitectură premiu: 2.500 RON.

 

Premii speciale:

  • Premiul Presedintelui: 2.500 RON;
  • Premiul Beneficiarul de Arhitectura: 1.100 RON;
  • Premiile Publicului: 2.500 RON.

Juriul Anualei de Arhitectura Bucuresti 2017:

Pentru sectiunile 1, 2, 3, 4, 5, si 6, membri juriului sunt:

Arh. Alexandru BELDIMAN (Romania);

Arh. Pierre Hebbelnick (Belgia);

Arh. Dean LAH (Slovenia);

Arh. Ivan JROUPA (Cehia);

Arh. Köllö MIKLÓS (Romania).

 

Pentru sectiunea 7, membri juriului sunt:

Arh. Georgică MITRACHE (Romania);

Arh. Oana SIMIONESCU (Romania);

Arh. Tiberiu BUCȘA (Romania).

Pagina evenimentului: https://www.anuala.ro

Regulamentul Anualei de Arhitectura Bucuresit 2017 – https://www.anuala.ro/2017/dld/Regulament%20Anuala%202017.pdf

 

 

Despre Romanian Building Awards (R.B.A.):

Romanian Building Awards (R.B.A.) – Premiile Nationale pentru Spatiul Construit este un proiect inceput in 2016 si este organizat de catre: Ordinul Arhitectilor din Romania (O.A.R.), Universitatea de Arhitectura si Urbanism „Ion Mincu”, Federatia Patronatelor Societatilor din Constructii si Asociatia Pro Event.

Acest proiect isi propune identificarea si promovarea celor mai valoaroase proiecte construite recent in Romania cu potential de a fi inregistrate in cadrul partimoniului national.

R.B.A. isi propune sa promoveze importanta colaborarii si coeziunii dintre arhitect, constructor si beneficiar:

”Este nevoie ca sectorul constructiilor sa isi recapete forta si imaginea de motor al economiei si de resursa de sustenabilitate sociala. Pentru aceasta, cele mai reprezentative realizari din domeniu trebuie sa fie facute cunoscute tuturor. De aceea, consideram ca Romanian Building Awards – RBA este unul din cele mai potrivite proiecte de comunicare ale momentului care pot provoca schimbarea” (Cristian Romeo ERBASU, presedinte Federatiei Patronatelor Societatilor din Constructii).

 

Calendarul competitiei RBA:

01 iulie 2017, 24.00: Termen limita de inscriere a proiectelor (predare online);

– 01 septembrie 2017: Publicarea proiectelor nominalizate de catre BOARD-ul R.B.A.;

– 06 noiembrie 2017:  Sustinerea proiectelor în fața juriului și a publicului;

– 06 noiembrie 2017:  Gala de decernare a premiilor Romanian Building Awards 2017.

 

Cine poate participa cu un proiect in cadrul R.B.A.?

Evenimentul se adreseaza in principal arhitectilor definitivi, stagiari si studenti, echipelor pluri disciplinare. Totodata, dezvoltatorii imobiliari, finantatorii, constructorii pot participa cu un proiect in cadrul R.B.A., dar numai cu acceptul arhitectului.

 

BOARD-ul concursului de arhitectura R.B.A.:

Arh. Serban TIGANAS, Prof. Dr. Sorin Mihai CIMPEANU, Prof. Dr. Vintila MIHAILESCU, Prof. Dr. Arh. Marian MOICEANU, Arh. Bruno ANDRESOIU, Arh. Ioana Ciolacu, Dr. Ing. Cristian Romeo ERBASU, Marian POPA, Florin Mindirigiu, Dan PASCARIU, Victor NEUMANN, Nicolas TRIBOI.

Romanian Building Awards (R.B.A.) este un eveniment apreciat de profesionistii in domeniu dar si de catre asociatiile profesionale de profil: Patronatul Societatilor din Constructii (P.S.C.), Asociatia Inginerilor Constructori Proiectanti de Structuri (A.I.C.P.S.), Asociatia Inginerilor de Instalații din Romania (A.I.I.R.), Asociatia Producatorilor de Materiale de Constructii (A.P.M.C.R.), Patronatul din Industria Cimentului si altor Produse Minerale pentru Constructii din Romania (C.I.R.O.M.), Patronatul Producatorilor de Tamplarie Termoizolanta (P.P.T.T.), Registrul Urbanistilor din Romania (R.U.R.), Asociatia Profesionala a Urbanistilor din Romania (A.P.U.R.), Asociatia Antreprenorilor de Peisagistica din Romania (A.A.P.R.), Uniunea Restauratorilor de Monumente Istorice (U.R.M.I.), Asociatia Peisagistilor din Romania (A.S.O.P.), precum si de catre Associatia Producatorilor de Polistiren Expandat din Romania (R.O.M.E.P.S.).

Pentru detalii suplimentare sau inscriere proiecte va rugam sa accesati pagina concursului RBA http://rba.spatiulconstruit.ro/

 

 

Parcul Etnografic Cluj-Napoca

Consiliul Judetean Cluj impreuna cu Ordinul Arhitectilor Romania (O.A.R.) organizeaza concursul international „Revitalizarea zonei Parcului Etnografic Romulus Vuia – padurea Hoia, Cluj-Napoca” cu scopul de-a aduna cele mai bune idei pentru amenajarea si extinderea sit-ului.

Prin acest demers, C.J. Cluj isi propune dezvoltarea strategica din punct de vedere al suprafetei cat si din punctul de vedere al functionalitatilor disponibile in cadrul acestui parc, contribuind la imbunatatirea zonei prin dezvoltare urbana inteligenta.

Fiind un proiect coordonat de o institutie publica, pentru a participa la acest concurs cu premii in valoare de 72.000 de lei, persoanele interesate trebuie sa indeplineasca o serie de conditii.

Aceste conditii se refera la cadrul general de organizare a concursului, eligibilitatea candidatului conform legii nr. 98 din 2006 privind achizitiile publice, cat si privind apartenenta la o asociatie profesionala de profil.

Jurdiul pentru concursul parcului Etnografic:

Juriul este format din arhitecti din Romania si din strainatate: Arh. Hakon IVERSEN (Norvegia), Arh. Constantin Gorcea (Romania), Arh. Claudiu SALANTA (Romania), Arh. Horia MARINESCU (Austria), Arh. Stefano D’Avino (Italia), Arh. Kazmer KOVACS (Romania), Katrina FROST (Suedia), si membri supleanti Arh. Ioana TUDORA (Romania) si Trond TYSTAD (Norvegia).

 

Detalii suplimentare despre concurs la:

http://www.oartransilvania.ro/index.php/2012-02-10-06-57-47/2012-02-23-10-24-18

http://www.muzeul-etnografic.ro/ro/articole/anunturi/concurs-international-de-solutii-pentru-extinderea-parcului-etnografic-romulus

http://www.oar.archi/ro/concursuri/ethnographic-park-cluj

 

Competitia Sky Hill PRO/light/WORK 2017:

Competitia Sky Hill PRO/light/WORK 2017 cunoscuta si sub numele „Dealu’ Cerului” se adreseaza studentilor de la arhitectura creand cadrul in care acestia isi pot promova ideile si solutiile pe un caz concret, facand parte din echipa de proiectare si urmarind tot proiectul pas cu pas.

Astfel, studentii participanti pot beneficia de o experienta reala din activitatea care ii asteapta la finalizarea studiilor.

Povestea a inceput inca din anul 2005, autorul fiind Fundatia Archaeus, perioada in care mai mult de 70 de invitati si peste 300 de studenti s-au bucurat de facilitatile acestui proiect.

Pe langa concursul propriu-zis Fundatia Archaeus a organizat in fiecare an ateliere si prezentari tematice si a dezvoltat o biblioteca de resurse pentru participantii la proiect.

Calendarul proiectului Sky Hill PRO/light/WORK 2017:

– 05 Marie 2017 – Lansarea concursului;

– 28 Aprilie 2017 – Termenul limita de inscriere a participantilor;

– 08 Mai 2017 – Termenul limita de transmiterea a proiectelor;

– 11 Mai 2017 – Evaluarea Juriului;

– 16 Mai 2017 – Anuntarea proiectelor nominalizate;

– 19 Mai 2017 – Anuntarea castigatorilor.

 

Juriul este format dintr-un mix de arhitecti romani si straini:

Arh. Bogdan DUMITRESCU, Arh. Ivan KUCINA, Arh. Iulia STANCIU, Arh Tibi BUCSA, Arh. Juri TROY, Arh. Marius SOFLETE, Arh. Marius MICLAUS si Teodora CONSTANTINESCU

 

PREMIILE Concursului Sky Hill PRO/light/WORK 2017:

Castigatorii vor fi rasplatiti cu premii ce constau intr-o componenta financiara dar si o componenta ce se refera la recunoasterea profesionala a eforturilor depuse:

Premiul I

  • Premiu in bani in valoare de 1000 E;
  • Diploma de excelenta;
  • Integrarea in echipa de proiectare;
  • Prezentarea solutiilor propuse pe site-ul Fundatiei Archaeus;
  • Invitarea la evenimentul Tabara Dealu Mare (17-31 iulie 2017).

 

Premiul II

  • Premiu in bani in valoare de 400 E;
  • Diploma de excelenta;
  • Prezentarea proiectului in cadrul revistei Zeppelin;
  • Invitarea la evenimentul Tabara Dealu Mare (17-31 iulie 2017).

 

Premiul III

  • Premiu in bani in valoare de 400 E;
  • Diploma de excelenta;
  • Publicarea proiectului in cadrul revistei Zeppelin.

 

Criteriile de evaluare:

  • Transpunerea in cadrul proiectului a idei principale „viata e lumina”;
  • Integrarea proiectului propus in peisajul sit-ului;
  • Optimizarea resurselor necesare;
  • Creativitate;
  • Interpretare.

 

Informatii suplimentare despre acest concurs de arhitectura poti gasi la:

http://www.oar.archi/ro/concursuri/sky-hill-pro-light-work-competition-2017-concurs-de-idei-realizabile

http://www.studioarchaeus.ro/fundatia/img/proiecte/RO_REGULAMENTSITEMAPRO-light-WORK.doc.pdf

 

Concluzie

Participarea in astfel de competitii si/sau concursuri de arhitectura iti va aduce pe langa exprienta de a dezvolta proiecte reale, oportunitatea de a-ti dezvolta reteaua de cunostinte in domeniu, de a-ti promova imaginea personala in cadrul breslei din care faci parte sau vei face parte in viitorul apropiat, sau de-a primi feedback de la persoane cu mai multa experienta in domeniu.

Nu inseamna ca trebuie se te inscri la toate concursurile de arhitectura, dar cu o planificare din timp si alegandu-le pe cele corespunzatoare, poti castiga un plus de imagine si totodata un interes ridicat din partea potentialilor clienti.

In cadrul unei meserii liberale, brand-ul (imaginea) personala este un factor esential in diferentierea intre liderii de opinie sau arhitectii mai putin recunoscuti in domeniu.

Tu ce faci pentru a te dezvolta si a castiga respectul si aprecierea colegilor de breasla?


Share this post

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to Blog