Am nevoie sau nu de bariera de praf?

Back to Blog

Am nevoie sau nu de bariera de praf?

Curatenia si intretinerea unei pardoseli reprezinta costurile cele mai mari 

Ce este o bariera de praf?

Bariera de praf este elementul de pardoseala creat special pentru a reduce sau chiar evita contactul murdariei, noroiului sau prafului cu finisajul de pardoseala (textil, elastic, ceramica sau piatra).

Unul dintre factorii care deterioreaza in cea mai mare masura finisajul de pardoseala este procesul abraziv.

Acest fenonmen are loc, in majoritatea situatiilor, datorita mizeriei transportate pe talpa incaltamintei oamenilor din exterior in interiorul oricarui spatiu.

Limitand impactul acestui fenomen, stratul de uzura rezista mai mult timp iar perioada de exploatare a intregii pardoseli este prelungita.

Bariera de praf nu este doar un element de pardoseala menit sa retina mizeria. Aceasta contribuie si la siguranta persoanelor prin retinerea apei de pe talpa incaltamintei.

Mai mult decat atat, bariera de praf reduce si efortul necesar pentru curatenia zilnica si intretinerea pardoselii.

Barierele de praf se instaleaza cu precadere dar nu numai, in spatii cu trafic intens de persoane: spatii publice (aeroporturi, gari, mall-uri,), spatii comerciale (magazine), sau in spatiile Horeca (hotel restaurant, cafenea).

Ce tipuri de bariere de praf exista?

De-alungul timpului, producatorii au dezvoltat o serie de solutii pentru barierele de praf cu diferite avantaje si dezavantaje fiecare.

Bariera de praf poate fi considerat orice element folosit cu scopul de a reduce cantitatea de murdarie care intrat in contact cu suprafata de pardoseala, de absorbtie a apei si de retinere a murdariei.

Barierele de praf pot fi gasite sub forma unor presuri profesionale din materiale textile, din cauciuc sau din PVC, sub forma unor zone special amenajate construite din profile de metal plus un material de finisaj (cauciuc, perie, sau un material textil foarte rezistent), sau sub forma unor presuri personalizabile (mesaj, logo).

Specialistii in domeniu de bariere de praf si-au dezvoltat solutiile intr-o abordare de curatenie in 3 zone: exterior, intermediar si interior.

Bariera de Praf de exterior HDDMS pentru pardoseala

Poza: https://hddms.com/

Bariera de praf de exterior – este instalata deobicei in zona de exterior a cailor de acces in spatiile comerciale, publice sau alte spatii cu trafic intens de pesoane.

In acest caz, bariera de praf este realizata din profile de metal cu perie sau cauciuc care au rolul de a retine cat mai multa murdarie.

 

 

 

 

Bariera de praf intermediara HDDMS pentru pardoseala

Poza: https://hddms.com/

Bariera de praf intermediara – este reprezentata deobicei de zona proxima cailor de acces din exterior, ce poate fi amplasata intre usile de acces sau imediat la intrare.

Acest tip de bariera de praf contine: perie, cauciuc sau material textil foarte rezistent si are rolul de a retine praful fin si de a absoarbe apa.

 

 

 

 

Bariera de praf de interior pentru pardoseala

Poza: www.matshop.com.au

Bariera de praf de interior – este ultimul element de reducere a cantitatii de praf care poate intra in contact cu pardoseala de interior.

Aceasta ultima zona este formata din material textil fixat pe un suport de in cauciuc.

Barierele de praf pot fi instalate peste finisaj sau incastrat in finisajul de pardoseala. Se instaleaza si cu ajutorul unor rampe de trecere.

  1. Deschisa – curatenia si interetinerea se realizeaza prin ridicarea elementelor din bariera de praf avand contact direct cu suprafata de dedesupt.
  2. Inchisa – toate elementele sunt fixate in pardoseala, iar curatenia se face prin aspirarea la suprafata a zonei respective.

 

Care este rolul barierei de praf?

Pardoseala uda este sursa accidentelor intr-un spatiu

Din experienta noastra, multi beneficiari sunt rezistenti la ideea includerii unei bariere de praf in proiectul de (re)amenajare a pardoselii, apreciind acest aspect ca fiind o investitie nejustificata.

Intradevar, costurile unei bariere de praf pot varia intre 500 si 1.000 de euro in functie de suprafata necesara sau de elementele folosite.

Barierele de praf au scoupul principal de a reduce cantitatea de mizerie, praf si alte impuritati care pot intra in contact cu pardoseala unui spatiu si pe care-l pot deteriora pana la distrugere.

Mai putina mizerie intr-un spatiu inseamna si mai putin praf de inhalat pentru oameni. Sunt persoane alergice care daca inhaleaza praf, puf sau alte impuritati pot avea reactii neplacute la nivelul cailor respiratorii.

Totodata, barierele de praf pot contribui si la retinerea apei reducand considerabil riscul alunecarii precum si numarul de pete ce pot aparea pe suprafata finisajului de pardoseala.

Mizerie transportate pe pardoseala

Astfel, costurile si eforturile asociate cu intretinerea si curatenia pardoselii sunt reduse considerabil.

Odata cu reducerea cu 50% a cantitatii de mizerie care intra din exterior intr-un spatiu, stratul de uzura al finisajului de pardoseala nu mai este atat solicitat.

Curatenia si intretinerea unei pardoseli reprezinta costurile cele mai mari intr-un proiect de pardoseala.

Pe cale de consecinta, costurile cu instalarea barierei de praf sunt amortizate in timp prin costuri mai mici cu curatenia si prin durata de exploatare prelungita. Investiia pentru un nou finisaj de pardoseala este amanata.

Design vs functionaliate in barierele de praf?

O alta retinere a beneficiarilor fata de barierele de praf este faptul ca acestea afecteaza aspectul general al pardoselii si conceptul de design interior.

Dar, oare aceasta temere este justificata sau nu?

Analizand furnizorii disponibili direct in Romania sau prin intermediul distribuitorilor putem identifica o serie de solutii care ne pot ajuta.

Unii furnizori ofera mai multe posibilitati de personalizare a zonei de bariere de praf. Personalizarea poate consta in folosirea unui logo, a unui mesaj, sau a anumitor culori.

In functie de sistemul de instalare ales, personalizarea se poate face pe profilele de metal sau pe elementele componente (cauciuc, perie, sau material textil) astfel incat poti integra bariera de praf in conceptul tau design interior.

In concluzie: Este strict necesara instalarea de bariere de praf sau nu?

Daca vrei sa nu ai in spatiul respectiv praf, mizerie sau umezeala pe jos ai neaparata nevoie de o bariera de praf.

Daca vrei sa nu ai incidente neplacute sau sau eviti problemele de sanatatea asociate cu mizeria si praful ai nevoie de o bariera de praf.

Bariera de praf nu este o investie sau un cost suplimentar, este un element de pardoseala ce te ajuta sa economisesti bani din bugetul proiectului, prin:

  1. Costuri mai mici cu curatenia si intretinerea pardoselii;
  2. Durata de exploatare a pardoselii mai indelungata
  3. Numar mai mic de interventii necesare pentru refacerea stratului de uzura al finisajului

Ai avut experiente placute sau neplacute cu barierele de praf care merita impartasite. Contacteaza-ne cum iti este mai usor si spune-ne povestea ta!


Share this post

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to Blog