Realitatea Virtuala si Realitatea Augmentata pentru Arhitecti

Back to Blog

Realitatea Virtuala si Realitatea Augmentata pentru Arhitecti

Realitatea virtuala si realitatea augmentata nu sunt doar tehnologii pentru “gaming”, acestea reprezinta tehnologii noi ce intervin si dezvolta diferite domenii, precum: arhitectura, constructii, auto sau medicina.

 

Datorita dezvoltarii accelerate a tehnologiei din ultima perioada in toata lumea, segmentul dedicat realitatii virtuale si augmentate a evoluat intr-un mod impresionant.

Aceste tehnologii fascinante vor schimba lumea prin schimbarea unor industrii si prin dezvoltarea unei alte modalitati de interactiune si socializare.

Bineinteles, ca in cazul oricarei tehnologii aflate la inceput de drum exista o serie de probleme si ingrijorari in legatura cu realitatea virtuala si cea augmentata.

Cu toate acestea, o sa vorbesc in articol despre cum poti folosi aceste tehnologii in proiectele tale de arhitectura.

Ce este Realitatea Virtuala (VR – virtual reality)?

Noi, toti oameni, exploram lumea cu ajutorul celor 5 simturi pe care le avem filtrand informatiile primite prin intermediul perceptiei personale.

Realitatea Virtuala (VR – virtual reality) este o tehnologie ce se bazeaza pe crearea unei ambiante artificiale foarte aproape de realitate pentru locatii reale sau imaginare.

Astfel, utilizatorul devine parte din lumea virtuala cu care poate interactiona prin utilizarea diferitelor obiecte sau prin diferite actiuni intreprinse.

Prin intermediul acestei tehnologii ai posibilitatea de a vizita locuri pe care nu le-ai vazut niciodata, totul din comoditatea domiciliului sau biroului personal.

Accesul in aceasta lume virtuala se face cu ajutorul sistemelor dedicate compuse din mai multe dispozitive si aplicatii.

Sistemele dedicate sunt compuse din: (1) dispozitivul principal fie el calculator, telefon, sau casti; (2) ochelarii de realitate virtuala si (3) aplicatia sotfware dedicata.

Cei mai cunoscuti producatori de astfel de dispozitive sunt: Samsung Gear VR, Google Daydream, HTC,  sau iUni.

Mare atentie!

Unii producatori au dispozitivele compatibile doar cu telefoanele Android (sistemul de operare al telefoanelor Samsung, Allview) sau doar cu telefoanele IOS (sistemul de operare pentru Iphone) dar gasesti si pentru ambele sisteme.

Pretul unui sistem complet poate varia intre 400 de euro si 5.000 de euro in functie de tipul de sistem ales, calitatea imaginii proiectate si experienta utilizatorului in baza simturilor pe care le stimuleaza.

Foarte important este capacitatea acestor dispozitive de „ a ne minti”, de a ne manipula simturile si de a ne crea sentimentul ca noi utilizatorii suntem cu totul in lumea virtuala pe care ne-am creat-o sau am ales-o.

Indiferent de producatorul pe care il alegi atunci cand vrei sa-ti achizitionezi aceasta tehnologie ai la dispozitie o platforma de jocuri si aplicatii.

Odata conectat(a) la lumea virtuala poti vizita pe locuri pe care nu le-ai vizitat sau nu le poti vizita, te poti juca si distra in multe alte feluri.

Fiind in zona ta de confort ai acces prin intermediul catorva click-uri la cele mai indepartate locuri din lume: jungla, desert sau polul nord.

In acest caz lumea reala este adusa in mediul virtual.

Mai mult decat atat, poti experimenta si interactiona cu medii si locuri ireale, dezvoltate artificial, care pot reprezenta o optiune, doar in lumea virtuala.

 

Ce este Realitatea Augmentata (AR – augmented reality)?

Adesea, confundata cu Realitatea Virtuala, realitatea augmentata reprezinta integrarea mediului digital in lumea reala suprapunadu-le.

“I’m excited about Augmented Reality because unlike Virtual Reality which closes the world out, AR allows individuals to be present in the world but hopefully allows an improvement on what’s happening presently… That has resonance” Tim Cook, CEO, Apple.

Realitatea Augmentata permite utilizatorului sa poata interactiona cu obiectele artificiale create facand distinctia intre realitate si digital.

Realitatea augmentata a fost dezvoltata ca o extensie a realitatii virtuale.

Google Glass sau Microsoft HoloLens sunt doar doi dintre cei mai imoportanti producatori. Vezi lista cu 10 companii producatoare de dispozitive pentru realitatea augmentata.

Contactul oamenilor cu realitatea augmentata a inceput odata cu filmele de la Hollywood in care vedem diferiti actori care purtand o pereche de ochelari gesticuleaza organizand informatiile de care au nevoie.

Despre realitatea augmentata

Realitatea Augmentata, sursa: http://stiritech.ro/ce-inseamna-realitate-augmentata/

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dezvoltarea realitatii augmentate a fost initiata de jocul Pokemen Go, care presupune gasirea de Pokemon in lumea reala prin intermediul dispozitivelor digitale mobile.

Realitatea augmentata este folosita in prezent in domenii precum: advertising, training si mententanta echipamente si utilaje industriale, sau aeronautica.

Realitatea Virtuala vs Realitatea Augmentata

Nici realitatea virtuala si nici cea augmentata nu sunt tehnologii 3D.

Ochelarii 3D iti permit vizionarea 3D de imagini si filme doar atunci cand privesti un ecran special. Odata mutata privirea de pe ecran, utilizatorul nu vede nimic si nu poate interactionat cu mediul inconurator.

Realitatea virtuala este calatoria utilizatorului intr-o lumea complet imaginara fata de realitatea augmentata care presupune suprapunerea unor imagini digitale cu mediul inconjurator.

Realitatea virtuala presupune crearea cadrului/spatiului/locului in mediul digital.

Realitatea augmentata este imbinarea dintre mediul digital si lumea reala.

VR inlocuieste lumea reala ducandu-te in alta parte, AR adauga mediului inconjurator informatiile pe care le vrem.

Experienta EPA cu Realitatea Virtuala

Noi ne-am jucat cu realitatea virtuala folosind sistemul de la Samsung format din: Samsung Gear VR, Samsung Galaxy S7 Edge si aplicatia Oculus (Google-Play Store).

Toti cei care am trait aceasta experienta am fost placut surprinsi si ne-a ajutat sa gasim idei noi de proiecte pentru arhitecti si designeri de interior.

Am calatorit, ne-am jucat, am ras si creat proiecte 3D.

Mai multe detalii in acest sens, in curand…

Concluzie – Cum sa folosesti Realitatea Virtuala si Realitatea Augmentata in activitatea de Arhitect?

Cele 2 tehnologii te pot ajuta ca arhitect atat in etapa de proiect cat si in etapa de executie.

Realitatea Virtuala te ajuta sa-i arati beneficiarului cu ajutorul tehnologiei cum va arata proiectul lui/ei.

Realitatea Augmentata te poate ajuta sa vezi impactul pe care il pot avea anumite modificari de spatiu si obiecte la niste costuri de timp si bani infime in comparatie cu remodelarea 3D a spatiului respectiv.

Folosind aceste tehnologii ca Arhitect poti fi mult mai bine conectat la nevoile si asteptarile beneficiarilor proiectelor tale, fara a risca intarzieri sau costuri suplimentare.

De asemenea, tot cu ajutorul acestor tehnologii poti anticipa mai bine pasii pentru diferite etape ale proiectului tau, pentru a evita astfel situatii neprevazute.

Realitatea virtuala te ajuta sa dai frau liber imaginatiei tale, sa nu accepti limite in procesul de creatie si sa-ti duci proiectele la un alt nivel.

Poate ca astazi, VR-ul si AR-ul nu sunt inca o optiune viabila 100% pentru Arhitecti, dar in viitorul apropiat va deveni o necesitate, cu siguranta.

Din acest motiv, trebuie sa iei atitudine azi sa te documentezi in privinta acestor tehnologii, sa ramai la curent cu noutatile ce vor aparea si neaparat sa incepi s-o aplici. AZI!

Tu ai avut pana acum vreo experienta cu AR sau VR in Arhitectura? Daca da, si vrei sa impartasesti cu noi aceasta experienta, te rugam sa ne scrii.

Bonus: vezi lista cu 10 aplicatii gratuite de modelare de 3D


Share this post

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to Blog